Subskrypcja #6.2026
Cześć!
Prezentujemy kawy z czerwcowej subskrypcji:
Ekwador Chito - La Cabra
typ: Typica
obróbka: Washed
aromat: Rumianek, Darjeeling, Macadamia
Chito to zbiory od 55 lokalnych farmerów obrabiane pod okiem CafExporto, którzy znani są z współpracy ze słynną ekwadorską plantacją La Papaya. Wśród odseparowanych lotów mamy głównie Caturrę i Catua, od La Cabry mamy Typica, .
W filiżance znajdziemy dużo suszonych kwiatów i nut herbacianych: Darjeeling, rumianek, chabry, Do tego orzechy macadamia i cukier trzcinowy..
Kostaryka Volcen Azul - Poma Coffee
typ: Typica
obróbka: Cold Washed
aromat: Akacja, Grejpfrut, Oolong
Długo oczekiwana premiera z Danii. Poma to projekt zrodzony z myślą o ulepszaniu upraw i obróbki po dokładnych badaniach. Zaczęli od upraw w szklarni pod Kopenhagą, teraz dzielą się swoimi technikami z kilkoma plantacjami w Kostaryce i Kolumbii. Cold Washed proces polega na zatrzymaniu i stabilizacji aromatów w kawie, po zbiorze owoce schładzane są do 8C i obrabiane w zimnej wodzie.
W smaku przyjemny, gładki i herbaciany napar. W aromacie akacja, wanilia, grejpfrut, limonka i herbata oolong,
Smacznego
Ilona i Sławek