Subskrypcja #11.2020

Cześć.

Czas przedstawić Wam kawy wybrane do pierwszej edycji subskrypcji!

Zdecydowaliśmy się na kawy o dwóch różnych historiach. Etiopia o naturalnej obróbce, czyli ziarna z miejsca skąd pochodzi kawa obrabiane najstarszą, klasyczną metodą. Druga kawa pochodzi z Kostaryki, to nowy typ kawy H1 obrabiany techniką Yellow Honey Anaerobic. Do rzeczy:

Image.JPG

KOSTARYKA VOLCAN AZUL - April Coffee

  • typ: H1

  • obróbka: yellow honey anaerobic

  • aromat: jaśmin, mango, pomarańcza, nektarynka

Kawa z palarni April z Kopenhagi, prowadzonej przez Patrika Rolfa - vicemistrza Świata Brewers Cup. Patrik od kilku lat współpracuje z Alejo Castro z kostarykańskiego regionu Alajuela, eksperymentując z typami kawy oraz nowoczesnymi metodami obróbki. Używając ziaren z tej plantacji zajął drugie miejsce na mistrzostwach świata w Bostonie w 2019.

Wybraliśmy dla Was typ kawy H1 - jest to hybryda Sudan Rume i Sarchimore, czyli odmiany o kwiatowym i owocowym charakterze z odmianą o pełnym body, intensywnym smaku i z wysoką odpornością . Yellow Honey Anaerobic proces pozwala podkreślić słodycz oraz nuty żółtych owoców. Owoce kawy po zbiorze są pozbywane skórki i części miąższu (50%-75%) i zamykane w beczkach bez dostępu powietrza i następnie suszone.

Połączenie tego typu ziarna z obróbką daje nam w filiżance pełną, gładką kawę o aromacie jaśminu, pomarańczy, mango i nektarynek. Najlepiej smakuje w filiżance “Open”!

Image-2.JPG

ETIOPIA TABE BURKA - The Barn

  • typ: lokalny (heirloom)

  • obróbka: natural

  • aromat: truskawka, poziomka, herbata Darjeeling, czerwone jabłko

Klasyczna Etiopia z palarni The Barn, miejsca do którego mamy szczególny sentyment- pracowaliśmy tam przed otwarciem Forum w 2013 roku. Ziarna pochodzą z regionu Guji od producenta Barkume.

Ta kawa to powrót do korzeni. Pochodzi z miejsca, gdzie odkryto kawę oraz obrabiana jest najbardziej klasyczną metodą - naturalną. Całe owoce są suszone przez 3 tygodnie na rozwieszonych siatkach i cyrklowane kilka razy dziennie. Dzięki równomiernemu suszeniu kawa, jak na obróbkę naturalną, jest bardzo czysta w smaku.

W smaku wyraźna słodycz i herbaciany posmak. Nuty poziomek i truskawek, herbaty Darjeeling oraz czerwonego jabłka. Polecamy pić w filiżance “Split”!

Życzymy smacznego i dziękujemy!
Ilona i Sławek

PS. w razie pytań piszcie na: hello@forum.coffee

Previous
Previous

Subskrypcja #12.2020