Subskrypcja #12.2020
Cześć.
Czas przedstawić Wam kawy wybrane do drugiej edycji subskrypcji!
Mamy grudzień, jest więc kawa świąteczna - Salwador La Cancha od Five Elephant. Druga kawa pochodzi z Kenii, wypalona przez Coffee Collective. Do rzeczy:
SALWADOR LA CANCHA - Five Elephant
typ: Red Bourbon
obróbka: Washed
aromat: czerwone jabłko, orzech laskowy, daktyl
Kawa z palarni Five Elephant z Berlina, wypalona przez naszego serdecznego przyjaciela Wojtka Białczaka. Ziarna te były pierwszy raz zaprezentowane podczas World of Coffee 2019 w Berlinie. Teraz została wybrana przez palarnię jako kawa świąteczna.
W filiżance pełny napar z dobrze rozbudowaną słodyczą. W aromacie czerwone jabłko, mandarynka, gałka muszkatołowa, orzech laskowy i daktyl. Najlepiej smakuje w filiżance “Tulip”!
KENIA KIENI - Coffee Collective
typ: SL-28, SL-34
obróbka: Washed
aromat: rabarbar, wanilia, borówka
Klasyczna Kenia z duńskiej palarni Coffee Collective. Kooperatywę Kieni, prowadzoną przez Josphata Kariuki, tworzy blisko 1000 farmerów. Z Coffee Collective współpracują już od 10 lat. W Forum korzystamy z tych ziaren od 2014 roku, każdego kolejnego roku czekając na świeże zbiory.
Podczas Mistrzostw Świata Brewers Cup w 2016 Mikaela Gervard zdobyła używając tych ziaren drugie miejsce.
W smaku wielowarstwowa kwasowość, krągła, słodka i soczysta. Aromat rabarbaru, jeżyn, borówek i waniliii. Polecamy pić w filiżance “Split”!
Życzymy smacznego i dziękujemy!
Ilona i Sławek
PS. w razie pytań piszcie na: hello@forum.coffee