Subskrypcja #4.2023

Cześć.

Skoro mamy kwiecień, to obydwie kawy przyjechały do Was z kopenhaskiego April Coffee!

Patrik Rolf, założyciel April, stawia na bezpośrednią współpracę z plantatorami.

W krajach afrykańskich, a zwłaszcza w Etiopii, nieczęsto istnieje możliwość kupienia ziaren od pojedynczego plantatora. W zdecydowanej większości drobni właściciele farm kawowych organizują się w spółdzielnie czy kooperatywy i wspólnie sprzedają swoje plony opisując ich odmianę jako “typ lokalny“.

W tym przypadku mamy do czynienia z kawami pochodzącymi od tego samego producenta z Etiopii, różniące się obróbką - jedna kawa jest myta, druga to natural.

ETIOPIA ZEWDE - April Coffee

  • typ: Krume

  • obróbka: Natural

  • aromat: Jaśmin, Poziomka, Czerwone Jabłko

Jak na obróbkę naturalną, kawa jest bardzo czysta i gładka. Krągłe body, długi i słodki posmak. W aromacie jaśmin, lawenda, czerwone jabłko i poziomka.

ETIOPIA METI - April Coffee

  • typ: Krume

  • obróbka: Washed

  • aromat: Bergamotka, Arbuz, Limonka

Druga kawa to myta, subtelna Etiopia o kwiatowo-herbacianym aromacie, wyczujecie bergamotkę, mandarynkę, melon, arbuz i limonka.

Smacznego
Ilona i Sławek

Previous
Previous

Subskrypcja #5.2023

Next
Next

Subskrypcja #3.2023