Subskrypcja #6.2023

Cześć.

W tym miesiącu postawiliśmy na skandynawskie palarnie, wybraliśmy dla Was:

KOLUMBIA EL PORVENIR - Koppi

  • typ: Caturra

  • obróbka: Washed

  • aromat: Borówka, Arbuz, Darjeeling

El Porvenir to 5-cio hektarowa plantacja w regionie Hulia. Właścicielka - Sandra Milena Mora - odkryła nowy podtyp Caturra odporny na rdzę liściową. Nazwała ją roboczo Caturra Mejorado.

Kawa jest bardzo dobrze zbalansowana. Kwasowość, słodycz i wszystkie aromaty współgrają ze sobą tworząc bardzo stabilny i gładki napar. W aromacie borówki, melon, arbuz, czereśnie i herbata Darjeeling w posmaku.

EKWADOR CHITO - La Cabra

  • typ: Typica

  • obróbka: Washed

  • aromat: Brzoskwinia, Wanilia, Mandarynka

Druga kawa to Ekwador Chito od La Cabra Coffee z Kopenhagi. Na wzór afrykańskich projektów, w obrębie miasteczka Chito w południowej części Ekwadoru powstała społeczność zrzeszająca 55 okolicznych farmerów, którzy wspólnie obrabiają swoje zbiory w stacji myjącej. Spośród kilku typów arabik, La Cabra kupiła lot typici.

W aromacie znajdziecie wanilię, odrobinę zielonej herbaty z jaśminem, brzoskwinie, mandarynkę oraz liczi.

Smacznego
Ilona i Sławek

Previous
Previous

Subskrypcja #7.2023

Next
Next

Subskrypcja #5.2023