Subskrypcja #2.2024
Cześć!
Przedstawiamy lutową edycję subskrypcji:
Kolumbia Yeferson Olaya - Standout Coffee
typ: Tabi
obróbka: Anaerobic
aromat: karmel, poziomki, winogrona
Standout Coffee to nowa palarnia w naszej subskrypcji, a stoi za nią znany w świecie kawy szwedzki mistrz baristów Alexander Ruas. Standout stawia na unikalne ziarna - ma w ofercie wiele kaw typu “competition”, czyli takich które dzięki swoim wyjątkowym atrybutom są odpowiednie dla baristów startujących w zawodach.
Wybraliśmy dla Was Kolumbię Tabi z plantacji El Tesoro od Yefersona Olaya, który należy do trzeciej generacji kawowych plantatorów w rodzinie. Yeferson Olaya, po przejęciu farmy od ojca, zaczął rozwijać plantację stawiając na unikalne odmiany kawy takie jak Gesha, Wush Wush, Pink Bourbon czy właśnie Tabi.
W filiżance znajdziecie dużo karmelowej słodyczy, poziomki i wibrującą kwasowość białych winogron.
KOSTARYKA MONTE COPEY “KITSUNA”
typ: Yellow Honey
obróbka: Caturra
aromat: Darjeeling, czereśnie
Kawa od naszych niezawodnych przyjaciół z Helsingborga. Koppi współpracuję z Enrique Navarro Porras i jego rodziną z plantacji Monte Copey od 13 lat. Co roku zachwycamy się ich czystymi i eleganckimi kawami.
Tym razem mamy dla Was Caturrę Yellow Honey, w której znajdziecie wiśnie, czereśnie, gorzką czekoladę i posmak herbaty Darjeeling.
Smacznego
Ilona i Sławek