Subskrypcja #1.2025
Cześć!
Witamy serdecznie w nowym roku! Przedstawiamy kawy ze styczniowej subskrypcji:
Kenia Oreti - La Cabra
typ: SL-28
obróbka: Washed
aromat: Jeżyna, Róża, Czarna Porzeczka
Oreti jako jedna z niewielu plantacji w Kenii uprawia różne typy ziaren w sposób od siebie odseparowany. W tym przypadku możemy się spróbować czystego typu SL-28, nie zmieszanego jak zazwyczaj z SL-34 czy Ruiru 11.
W filiżance znajdziemy rześką klasyczną Kenię z przyjemną owocową, soczystą kwasowością. Jeżeli chodzi o aromat, to znajdziemy tu różę, jeżynę, czarną herbatę i czarną porzeczkę.
Rwanda Huye Mountain, The Barn
typ: Red Bourbon
obróbka: Washed
aromat: Mandarynka, Miód Gryczany, Imbir
Huye Mountain to stacja myjąca w Rwandzie znana z dokumentu “A film about coffee” (który przy okazji bardzo polecamy). Palarnia The Barn współpracuje z nimi od ponad dekady, oferując u siebie ziarna obrabiane jako natural, washed i honey process. Tym razem wybraliśmy dla Was obróbkę mytą, która podkreśla kwasowość i soczyste body.
W aromacie znajdziecie mandarynki, sycylijskie pomarańcze, imbir i miód gryczany.
Smacznego
Ilona i Sławek