Subskrypcja #1.2025

Cześć!

Witamy serdecznie w nowym roku! Przedstawiamy kawy ze styczniowej subskrypcji:

Kenia Oreti - La Cabra

  • typ: SL-28

  • obróbka: Washed

  • aromat: Jeżyna, Róża, Czarna Porzeczka

Oreti jako jedna z niewielu plantacji w Kenii uprawia różne typy ziaren w sposób od siebie odseparowany. W tym przypadku możemy się spróbować czystego typu SL-28, nie zmieszanego jak zazwyczaj z SL-34 czy Ruiru 11.

W filiżance znajdziemy rześką klasyczną Kenię z przyjemną owocową, soczystą kwasowością. Jeżeli chodzi o aromat, to znajdziemy tu różę, jeżynę, czarną herbatę i czarną porzeczkę.

Rwanda Huye Mountain, The Barn

  • typ: Red Bourbon

  • obróbka: Washed

  • aromat: Mandarynka, Miód Gryczany, Imbir

Huye Mountain to stacja myjąca w Rwandzie znana z dokumentu “A film about coffee” (który przy okazji bardzo polecamy). Palarnia The Barn współpracuje z nimi od ponad dekady, oferując u siebie ziarna obrabiane jako natural, washed i honey process. Tym razem wybraliśmy dla Was obróbkę mytą, która podkreśla kwasowość i soczyste body.

W aromacie znajdziecie mandarynki, sycylijskie pomarańcze, imbir i miód gryczany.

Smacznego
Ilona i Sławek

Previous
Previous

Subskrypcja #2.2025

Next
Next

Subskrypcja #12.2024