Subskrypcja #12.2024
Cześć!
Mamy już dla Was kawy z ostatniej w tym roku subskrypcji:
Kolumbia Imbachi - Doubleshot Coffee
typ: Caturra
obróbka: Washed
aromat: Nektarynka, Limonka, Czekolada
Ta kawa z regionu Huila to efekt już 13to letniej współpracy rodziny Imbachi z czeską palarnią Doubleshot. Region ten ma tak unikalny charakter i warunki atmosferyczne że zbiory odbywają się nawet 5-6 razy w roku. Te ziarna pochodzą z głównego zbioru, który przypada na październik - grudzień.
W filiżance znajdziemy rześką kwasowość oraz przyjemną owocową, soczystą słodycz. Jeżeli chodzi o aromat to mamy tu nektarynkę, mandarynkę, limonkę i mleczną czekoladę.
Salwador Los Pirineos - Prolog Coffee
typ: Pacamara
obróbka: Black Honey
aromat: Jeżyna, Oolong, Melon
Diego Baraona to to jeden z najbardziej uznanych producentów w Salwadorze. Odznacza się uprawą typów arabiki jak Geisha, SL-28 czy Pacamara, Różnorodności dodają eksperymentalne i nowe obróbki. W tym przypadku mamy Pacamarę obrabianą metodą black honey - po zbiorze owoce są łuskane ze skórki i odrobiny pulpy i następnie suszone jak natural.
Dzięki temu w filiżance znajdziemy wysoką słodycz i pełne body. W aromacie znajdziecie jeżyny, śliwki węgierki, herbatę oolong i słodkiego białego melona.
Smacznego
Ilona i Sławek