Subskrypcja #11.2025
Cześć!
Poniżej kawy z listopadowej subskrypcji:
Kostaryka Aquiares - Prolog
typ: Mariana
obróbka: Anaerobic Natural
aromat: Czereśnia, Cuba Libre
Kostaryka od Prolog Coffee z Kopenhagi, z symbolem tęczy i napisem “crazy” który zapowiada charakter kawy. Po pierwsze to obróbka anaerobic natural, dzięki której aromat jest intensywniejszy a body pełniejsze. Po drugie - typ kawy Mariana to nowa hybryda kostarykańskiej F1 oraz sadzonek z Etiopii, dzięki temu uzyskujemy cytrusową kwasowość.
W filiżance znajdziecie krągły i pełny napar. W aromacie wiśnie, czereśnie oraz Cuba Libre (cola i limonka).
Etiopia Segera - double shot
typ: Heirloom
obróbka: Washed
aromat: Jaśmin, Brzoskwinia, Liczi
Druga kawa to myta Etiopia od czeskiej palarni doubleshot. Ziarna sprowadzane są przez Heleannę Georgalis, osobę której w pełni ufa właściciel doubleshota - Jarna Tucek. Owoce kawy po zbiorze obrabiane są na miejscu i w parchmencie wysyłane do stacji Moplaco, gdzie już wszystko kontroluje Heleanna. Jej popisową metodą jest tzw. “Kenyan washed processing”, styl zaczerpnięty z Kenii, co jest bardzo rzadkie w tak tradycyjnym kraju producenckim jakim jest Etiopia.
W aromacie czysta klasyka mytych kaw z Etiopii - kwiaty (jaśmin, akacja) herbata i cytrusy (limonka, cytryna). Do tego słodycz białych i żółtych owoców - liczi, brzoskwinia, mango.
Smacznego
Ilona i Sławek