Subskrypcja #9.2025

Cześć!

Przedstawiamy kawy z wrześniowej subskrypcji:

Nikaragua Las Delicias - Drop Coffee

  • typ: Java

  • obróbka: Natural

  • aromat: Czarny Bez, Rodzynki, Kakao

Las Delicias to wieloletnia kooperacja szwedzkiej palarni Drop z rodziną Mierisch. Trzy pokolenia zajmują się uprawą i obróbką ziaren. Tutejszy typ Java jest wzorcem swojej charakterystyki i jakości. Sadzonki od Mierischów trafiły do wielu innych plantacji w Nikaragui, a nawet w Boliwii.
W filiżance znajdziecie pełne body, wyraźną słodycz i lekką kwasowość. Aromaty czarnego bzu, akacji, rodzynek, wiśni i kakao.

Kostaryka Santa Rosa - Koppi

  • typ: Catuai

  • obróbka: Washed

  • aromat: Czereśnia, Morela, Liczi

Santa Rosa to jedna z wyżej położonych plantacji w Kostaryce, szczytowe drzewka sięgają 2000 m n.p.m. Rodzina Naranjo stosuje technikę “reposado” (Anaerobic) gdzie owoce po zerwaniu trzymane są w beczka przez 48h po czym są obrabiane metodą mokrą.

Dzięki temu w aromacie wyczuwalne są: czereśnia, granat, morela, liczi i cukier trzcinowy.

Smacznego
Ilona i Sławek

Next
Next

Subskrypcja #8.2025