Subskrypcja #9.2025
Cześć!
Przedstawiamy kawy z wrześniowej subskrypcji:
Nikaragua Las Delicias - Drop Coffee
typ: Java
obróbka: Natural
aromat: Czarny Bez, Rodzynki, Kakao
Las Delicias to wieloletnia kooperacja szwedzkiej palarni Drop z rodziną Mierisch. Trzy pokolenia zajmują się uprawą i obróbką ziaren. Tutejszy typ Java jest wzorcem swojej charakterystyki i jakości. Sadzonki od Mierischów trafiły do wielu innych plantacji w Nikaragui, a nawet w Boliwii.
W filiżance znajdziecie pełne body, wyraźną słodycz i lekką kwasowość. Aromaty czarnego bzu, akacji, rodzynek, wiśni i kakao.
Kostaryka Santa Rosa - Koppi
typ: Catuai
obróbka: Washed
aromat: Czereśnia, Morela, Liczi
Santa Rosa to jedna z wyżej położonych plantacji w Kostaryce, szczytowe drzewka sięgają 2000 m n.p.m. Rodzina Naranjo stosuje technikę “reposado” (Anaerobic) gdzie owoce po zerwaniu trzymane są w beczka przez 48h po czym są obrabiane metodą mokrą.
Dzięki temu w aromacie wyczuwalne są: czereśnia, granat, morela, liczi i cukier trzcinowy.
Smacznego
Ilona i Sławek