Subskrypcja #1.2021
Cześć.
Zacznijmy od życzeń noworocznych: oby Wam się wiodło jak najlepiej i kawki zawsze pysznie smakowały!
Oto kawy wybrane do trzeciej edycji subskrypcji!
Na początek klasyka - Etiopia Suke Quto od Koppi. Druga kawa pochodzi z Salwadoru, charakteryzuje się unikalną obróbką, została wypalona przez duńską palarnię La Cabra.
ETIOPIA SUKE QUTO - Koppi
typ: Heirloom (lokalny)
obróbka: Washed, Organic
aromat: czarna herbata, miód, limonka
Koppi to nasza najstarsza miłość jeżeli chodzi o palarnie specialty. Od lat parzymy ich kawy, odwiedzamy ich palarnię, a oni naszą kawiarnię. Etiopia Suke Quto była zaparzana przez uczestników Mistrzostw Polski AeroPress 2014, które wygrała Ilona. Do dziś korzystamy z receptury powstałej na potrzeby tych Mistrzostw.
Suke Quto to jedna z najbardziej reprezentatywnych kaw z Etiopii. W filiżance gładki napar z dobrze rozbudowaną słodyczą. W aromacie czarna herbata, limonka, marakuja, białe kwiaty i miód. Najlepiej smakuje w filiżance “Split”!
SALWADOR LOS PIRINEOS - La Cabra
typ: Pacamara
obróbka: Washed Yeast Fermentation
aromat: migdał, wanilia, jeżyna
W tej kawie najciekawsza jest obróbka - po zbiorze owoce zostały wyłuskane, pozostawiono niewielką ilość miąższu na ziarnach i umieszczono je w zbiorniku z wodą i szczepem drożdży. Ten typ fermentacji “wygładza” strukturę kawy i w przypadku tego typu ziarna (Pacamara) rozbudowuje słodycz i kwasowość.
W smaku wielowarstwowa słodycz i soczystość. Aromat jeżyn, migdałów, budyniu waniliowego i pomarańczy. Polecamy pić w filiżance “Tulip”!
Życzymy smacznego i dziękujemy!
Ilona i Sławek
PS. w razie pytań piszcie na: hello@forum.coffee