Subskrypcja #2.2021
Cześć.
Kawy do czwartej edycji naszej subskrypcji już spakowane!
Tym razem zdecydowaliśmy się na kawy z krajów, które nie należą do najbardziej dostępnych producentów na naszym rynku - Nikaragua oraz Peru.
PERU SELVA ANDINA - Prolog Coffee
typ: Caturra, Pache, Catuai
obróbka: Washed (organic)
aromat: żurawina, orzech laskowy, miód
Palarnia kontraktowa z Kopenhagi, wynajmująca tą samą przestrzeń co April Coffee, z której kawę mieliście w pierwszej subskrypcji. Kawę wypala nasz przyjaciel Błażej Stempin, który szlify roastera zdobywał w Koppi i w The Barn.
Mamy dla Was ziarno z Peru, z organicznej uprawy. W filiżance znajdziecie wysoką słodycz, aromaty orzechów laskowych, rodzynek, suszonej żurawiny i miodu, a wszystko uwieńczone posmakiem przypominającym colę.
Polecamy w filiżance “Tulip”!
NIKARAGUA LAS DELICIAS - Drop Coffee
typ: Yellow Pacamara
obróbka: Low Temp Natural
aromat: mango, nektarynka, borówka
Kawa obrabiana metodą natural, czyli suszona, ale w niskiej temperaturze. Pozwala to na dużo dłuższe suszenie, przez co ziarno ma dłuższy kontakt z pulpą i więcej czasu na zbudowanie słodyczy i pełni smaku.
Zwróćcie uwagę na duże ziarna odmiany Pacamara.
W filiżance dużo się dzieje. Soczysta, a w ręcz mięsista struktura, dużo owoców pestkowych - mango, marakuja, papapaja, nektarynka i brzoskwinia. Całość wykończona posmakiem przybliżonym do rześkiego piwa w stylu sour, zwłaszcza gdy ostygnie. Najlepiej smakuje w filiżance “Tulip”!
Smacznego
Ilona i Sławek