Subskrypcja #1.2022

Witamy w 2022!

Na początek najserdeczniejsze życzenia noworoczne, oby się wiodło!

Oto nasz wybór na rozpoczęcie tego roku:

KOLUMBIA EL RUBI - The Barn

  • typ: Papayo

  • obróbka: Honey

  • aromat: Szarlotka, Żurawina, Kakao

Gdy spojrzymy na etykietę to pierwsza nietypowa rzecz, którą spostrzeżemy to metoda obróbki - Honey. Dość rzadko spotykana w Kolumbii, gdzie w segmencie specialty królują głównie kawy myte. Druga - typ ziarna Papayo. Coś zupełnie nowego, z czym nie mieliśmy wcześniej styczności. Jest to lokalna mutacja Caturra, ale testy genetyczne sugerują etiopskie typy heirloom jako przodków. Smaku bardzo słodka, aromaty żurawiny, granatu, pieczonych jabłek, cynamonu i kakao w posmaku.

PANAMA FINCA DEBORAH - Hard Beans

  • typ: Caturra

  • obróbka: Natural

  • aromat: Czereśnia, Ananas, Pralina

Producentem tej kawy jest słynny Jamison Savage. Geisha spod jego projektu była w subskrypcji kilka miesięcy temu - zebrała od Was mnóstwo pochwał! Tym razem mamy ziarno typu Caturra z głównej plantacji Jamisona - Finca Deborah. W aromacie czereśnie, wiśnie, ananas, liczi oraz pralina.

Dobrego roku i smacznego
Ilona i Sławek

Previous
Previous

Subskrypcja #2.2022

Next
Next

Subskrypcja #12.2021