Subskrypcja #1.2022
Witamy w 2022!
Na początek najserdeczniejsze życzenia noworoczne, oby się wiodło!
Oto nasz wybór na rozpoczęcie tego roku:
KOLUMBIA EL RUBI - The Barn
typ: Papayo
obróbka: Honey
aromat: Szarlotka, Żurawina, Kakao
Gdy spojrzymy na etykietę to pierwsza nietypowa rzecz, którą spostrzeżemy to metoda obróbki - Honey. Dość rzadko spotykana w Kolumbii, gdzie w segmencie specialty królują głównie kawy myte. Druga - typ ziarna Papayo. Coś zupełnie nowego, z czym nie mieliśmy wcześniej styczności. Jest to lokalna mutacja Caturra, ale testy genetyczne sugerują etiopskie typy heirloom jako przodków. Smaku bardzo słodka, aromaty żurawiny, granatu, pieczonych jabłek, cynamonu i kakao w posmaku.
PANAMA FINCA DEBORAH - Hard Beans
typ: Caturra
obróbka: Natural
aromat: Czereśnia, Ananas, Pralina
Producentem tej kawy jest słynny Jamison Savage. Geisha spod jego projektu była w subskrypcji kilka miesięcy temu - zebrała od Was mnóstwo pochwał! Tym razem mamy ziarno typu Caturra z głównej plantacji Jamisona - Finca Deborah. W aromacie czereśnie, wiśnie, ananas, liczi oraz pralina.
Dobrego roku i smacznego
Ilona i Sławek