Subskrypcja #10.2022
Cześć!
To już dwa lata naszej subskrypcji. Bardzo dziękujemy za zaufanie do naszego doboru kaw i receptur. Jak co miesiąc, po przeglądzie ofert topowych europejskich palarni, wybraliśmy te oto kawy:
UGANDA KINGHA - Keen Coffee
typ: SL-18, SL-28, SL-34
obróbka: Natural Anaerobic
aromat: borówki, straciatella, morela
Keen Coffee to palarnia z Utrechtu, która przez ostatnie kilka lat ugruntowała sobie solidną pozycję na europejskiej scenie palarni. U nas są po raz pierwszy, ale możecie ich kojarzyć z finałów Mistrzostw Świata, gdzie ich używała m.in. Aga Rojewska.
Wybraliśmy Ugandę - pierwszy raz kawa z tego kraju w subskrypcji! Obróbka natural anaerobic co wyciąga większą intensywność aromatów i syropowatą, lepką konsystencję. Wyczujecie borówki, poziomki, straciatellę, mango i morele.
KENIA KARIMIKUI - Koppi
typ: SL-28, SL-34
obróbka: myta (washed)
aromat: rabarbar, wanilia, biały pieprz
Druga kawa pochodzi z palarni od której zaczęliśmy naszą przygodę jako Forum. Z Koppi otrzymaliśmy pierwszą dostawę kawy. Nasi ulubieńcy.
Wybraliśmy Kenię Karimikui, bardzo charakterystyczną i złożoną w smaku kawę. Kenie zazwyczaj charakteryzują się intensywną, soczystą kwasowością, poza owocową słodyczą czasem pojawiają się nuty wanilii. Niektóre charakteryzują się lekko nutę pikanterii. Ta ma to wszystko: kwasowość rabarbaru i porzeczek, słodycz wanilii oraz posmak białego pieprzu.
Smacznego
Ilona i Sławek