Subskrypcja #9.2022
Cześć!
Coffee Collective! Jedna z najbardziej znanych palarni specialty na Świecie. W tym miesiącu zdecydowaliśmy się na obydwie kawy właśnie z tej palarni:
ETIOPIA HALO - Coffee Collective
typ: Etiopia Heirloom
obróbka: Washed
aromat: Earl Grey, Liczi, Agrest
Organiczna myta Etiopia. Unikalne w tej kawie jest to, że podczas procesu obróbki jest poddana podwójnemu płukaniu. Dzięki temu jej smak jest bardziej transparentny.
Halo można traktować jako wzorzec jeżeli chodzi o profil smakowy kaw z Etiopii - bardzo czysta, elegancka, cytrusowa i kwiatowa. Wyczujecie bergamotkę, pomarańczę, liczi, agrest, herbatę earl grey i jaśmin.
BOLIWIA LOS RODRIGUEZ - Coffee Collective
typ: Caturra
obróbka: Coco natural
aromat: Gruszka, Melon, Straciatella
Wyróżnikiem tej kawy jest unikalne suszenie owoców. Proces “Coco natural” powstał przy współpracy rodziny Rodriguez z Flavio Borem, który pracował wcześniej dla znanej z innowacji plantacji Daterra w Brazylii.
Kawa jest suszona na afrykańskich łożach oraz w dużych stalowych bębnowych suszarkach z osłoną UV.
W rezultacie jest czystsza i gładsza niż standardowe kawy obrabiane metodą naturalną.
Kawa jest pełna w smaku i słodka. W aromacie gruszka, białe winogrona, melon, morela i posmak lodów czekolada-straciatella.
Smacznego
Ilona i Sławek