Subskrypcja #9.2022

Cześć!

Coffee Collective! Jedna z najbardziej znanych palarni specialty na Świecie. W tym miesiącu zdecydowaliśmy się na obydwie kawy właśnie z tej palarni:

ETIOPIA HALO - Coffee Collective

  • typ: Etiopia Heirloom

  • obróbka: Washed

  • aromat: Earl Grey, Liczi, Agrest

Organiczna myta Etiopia. Unikalne w tej kawie jest to, że podczas procesu obróbki jest poddana podwójnemu płukaniu. Dzięki temu jej smak jest bardziej transparentny.

Halo można traktować jako wzorzec jeżeli chodzi o profil smakowy kaw z Etiopii - bardzo czysta, elegancka, cytrusowa i kwiatowa. Wyczujecie bergamotkę, pomarańczę, liczi, agrest, herbatę earl grey i jaśmin.

BOLIWIA LOS RODRIGUEZ - Coffee Collective

  • typ: Caturra

  • obróbka: Coco natural

  • aromat: Gruszka, Melon, Straciatella

Wyróżnikiem tej kawy jest unikalne suszenie owoców. Proces “Coco natural” powstał przy współpracy rodziny Rodriguez z Flavio Borem, który pracował wcześniej dla znanej z innowacji plantacji Daterra w Brazylii.

Kawa jest suszona na afrykańskich łożach oraz w dużych stalowych bębnowych suszarkach z osłoną UV.

W rezultacie jest czystsza i gładsza niż standardowe kawy obrabiane metodą naturalną.

Kawa jest pełna w smaku i słodka. W aromacie gruszka, białe winogrona, melon, morela i posmak lodów czekolada-straciatella.

Smacznego
Ilona i Sławek

Previous
Previous

Subskrypcja #10.2022

Next
Next

Subskrypcja #8.2022