Subskrypcja #11.2022
Cześć!
Mamy przyjemność przedstawić Wam kolejne dwie kawy. Tym razem zdecydowaliśmy się na dość nietypowe dla danych krajów metody obróbki:
GWATEMALA LAS GARDENIAS - La Cabra
typ: Marsellesa
obróbka: Natural
aromat: karmel, czerwone jabłko, śliwka
Piliście kiedyś kawę z Gwatemali obrabianą metodą naturalną? My zamawiamy taką na pewno po raz pierwszy. Typ ziarna to Marsellesa - jest to hybryda Sarchimor, który z kolei jest krzyżówką robusty Timor (która daje odporność i wydajność uprawy) z popularną w Kostaryce odmianie Villa Sarchi (odpowiada za smak i aromat). W smaku wyczujemy głównie słodycz, lekką kwasowość, aromaty karmelu, czarnej porzeczki, śliwki węgierki i czerwonego jabłka.
ETIOPIA MOHAMED ALI - The Barn
typ: Heirloom
obróbka: Honey
aromat: pomarańcza, bergamotka, morela
Tu mamy kawę z Etiopii, w nietypowej obróbce honey. Owoce po zbiorze są łuskane (pozbywane skórki) i suszone tak jak przy metodzie natural. Profil smakowy pozyskanej w ten sposób kawy charakteryzuje nie zazwyczaj wysoką słodyczą, pełnym body, nieco lżejszym niż przy naturalnej obróbce i czystym smaku. Wyczujecie pomarańczę, bergamotkę, morelę i mango.
Smacznego
Ilona i Sławek