Subskrypcja #4.2022
Cześć!
Przed Wami kawy z kwietniowej subskrypcji:
ETIOPIA MOHAMED ALI - Prolog Coffee
typ: Heirloom
obróbka: Natural
aromat: Śliwka, Ananas, Kakao
Prolog to coraz bardziej rozpoznawalna palarnia z Kopenhagi. Jej head roasterem jest nasz przyjaciel Błażej Stempin, a towarzyszy mu Mikołaj Panasik, czyli duet bardzo doświadczonych baristów i rosterów, który jeszcze 10 lat rozwijał warszawską scenę kawową. Etiopia, na którą się zdecydowaliśmy pochodzi z niewielkiej plantacji położonej na bardzo naturalnym, dziewiczym wręcz obszarze - dużo drzew, pszczół i kwiatów.
W smaku dużo ciemnych owoców - jeżyna, śliwka, borówki oraz lekko pikantny (imbir) czekoladowy posmak.
BURUNDI BUMBA HILL - The Barn
typ: Bourbon
obróbka: washed
aromat: Brzoskwinia, Earl Grey, Mandarynka
To pierwsza kawa z Burundi w naszej subskrypcji. Robiliśmy podejścia rok temu, ale wtedy nic nie sprostało naszym wymaganiom. Burundi Bumba Hill to kawa od producenta zrzeszającego 620 małych lokalnych farmerów i obrabiającego je wspólnie w swojej stacji myjącej. Kawa orzeźwiająca o nutach grejpfruta, mandarynki, czerwonego jabłka i o tropikowej goryczce w posmaku.
Smacznego
Ilona i Sławek