Subskrypcja #5.2022
Cześć!
Maj, wiosna w pełni, zdecydowaliśmy się więc na kawy o bardziej niż zwykle kwiatowych i owocowych nutach.
Przed Wami:
EKWADOR LA PAPAYA - La Cabra
typ: Typica Mejorado
obróbka: Anaerobic Natural
aromat: Ananas, Granat, Daktyl
La Cabra & La Papaya to ciekawy projekt czterech kaw (natural, 120h anaerobic, 240h anaerobic i barrel aged) od Juana Pena. My wybraliśmy 120 godzinny anaerobic natural. Owoce są przetrzymywane 5 dni (120h) w plastikowych beczkach bez powietrza, a następnie suszone. Kawa zyskuje dzięki temu wielowarstwową strukturę smaków i pełne, gładkie body. Aromaty akacji, ananasa, moreli. Kwasowość żurawiny i granatu oraz słodki posmak przypominający daktyle.
RWANDA SHYIRA - Five Elephant
typ: Bourbon
obróbka: washed
aromat: Biały Grejpfrut, Morela, Nugat
Shyira to stacja myjąca do obróbki kawy grupy Muraho prowadzonej przez braci Gaudama i Carthicka. Znani są w regionie ze swojego innowacyjnego podejścia - to oni jako pierwsi w Rwandzie oficjalnie wypuścili kawy obróbki natural, które dotąd były zakazane przez rządowe organizacje. Tutaj mamy myty Bourbon o aromatach białego grejpfruta, moreli, limonki i kwiatów bzu z wysoką słodyczą żółtych pestkowych owoców oraz nugat w posmaku.
Smacznego
Ilona i Sławek