Subskrypcja #5.2022

Cześć!

Maj, wiosna w pełni, zdecydowaliśmy się więc na kawy o bardziej niż zwykle kwiatowych i owocowych nutach.
Przed Wami:

EKWADOR LA PAPAYA - La Cabra

  • typ: Typica Mejorado

  • obróbka: Anaerobic Natural

  • aromat: Ananas, Granat, Daktyl

La Cabra & La Papaya to ciekawy projekt czterech kaw (natural, 120h anaerobic, 240h anaerobic i barrel aged) od Juana Pena. My wybraliśmy 120 godzinny anaerobic natural. Owoce są przetrzymywane 5 dni (120h) w plastikowych beczkach bez powietrza, a następnie suszone. Kawa zyskuje dzięki temu wielowarstwową strukturę smaków i pełne, gładkie body. Aromaty akacji, ananasa, moreli. Kwasowość żurawiny i granatu oraz słodki posmak przypominający daktyle.

RWANDA SHYIRA - Five Elephant

  • typ: Bourbon

  • obróbka: washed

  • aromat: Biały Grejpfrut, Morela, Nugat

Shyira to stacja myjąca do obróbki kawy grupy Muraho prowadzonej przez braci Gaudama i Carthicka. Znani są w regionie ze swojego innowacyjnego podejścia - to oni jako pierwsi w Rwandzie oficjalnie wypuścili kawy obróbki natural, które dotąd były zakazane przez rządowe organizacje. Tutaj mamy myty Bourbon o aromatach białego grejpfruta, moreli, limonki i kwiatów bzu z wysoką słodyczą żółtych pestkowych owoców oraz nugat w posmaku.

Smacznego
Ilona i Sławek

Previous
Previous

Subskrypcja #6.2022

Next
Next

Subskrypcja #4.2022