Subskrypcja #6.2022
Cześć!
W tym miesiącu mieliśmy bardzo trudny wybór pomiędzy dwiema super interesującymi kawami z Kolumbii od The Barn więc zdecydowaliśmy się na obydwie z nich!
KOLUMBIA LA LAJA - The Barn
typ: Geisha
obróbka: Washed
aromat: Brzoskwinia, Melon, Miód
Bardzo klarowna i subtelna Geisha od Jamesa Fernandeza, który udziela w regionie konsultacji jako agronom i Q-grader.
Trzykrotne płukanie podczas obróbki podkreśla czystość i subtelne nuty tej kawy. W aromacie brzoskwinia, bergamotka, melon, morela i akacja. Miodowa słodycz z lekkim herbacianym posmakiem.
KOLUMBIA JUAN MARTIN - The Barn
typ: Pink Bourbon
obróbka: Carbonic Maceration
aromat: Malina, Panna Cotta, Kiwi
Po zbiorze owoce są zamykane w stalowych kegach, do których wpuszczany jest dwutlenek węgla. Taki proces fermentacji jest bardziej stabilny i pozwala na rozkład pektyn, które są bardzo trudne do uzyskania w naturalnym środowisku. Dzięki temu mamy wielowymiarową kwasowość i niesamowicie intensywny bukiet białych kwiatów, brzoskwini, malin i karamboli. W smaku wysoka słodycz i soczyste body, przypominające budyń.
Smacznego
Ilona i Sławek