Subskrypcja #7.2022
Cześć!
W tym miesiącu obchodzimy 4 urodziny kawiarni przy Elektoralnej (licząc z czasem spędzonym w poprzedniej lokalizacji to już ósme!). By urodziny świętować godnie, w weekend 3-4 lipca parzyliśmy wszystkie kawy (a nawet lody!) na Geishy od Savage Coffee. Na barze nadal można zamówić filtr z Nirvany (anaerobic), a do subskrypcji wybraliśmy inną Geishę od Savage:
PANAMA FINCA DEBORAH - Savage Coffees
typ: Geisha
obróbka: Echo (washed Carbonic Maceration)
aromat: Mandarynka, Morela, Malina
Jamison Savage to jeden z topowych producentów na świecie. Bariści startujący na jego kawach co roku zajmują topowe miejsca na mistrzostwach świata baristów, sięgając również po najwyższe podium.
Każda kawa z portfolio Savage ma swoją chwytliwą nazwę, w tym wypadku jest to “Echo”: owoce po łuskaniu są macerowane wraz z dodatkiem skórek z owoców kawy w obecności dwutlenku węgla, po czym są myte. Dzięki temu w smaku znajdujemy więcęj nut żółtych i czerwonych owoców.
W aromacie morele, brzoskwinia, mandarynka, malina i jaśmin.
KENIA KAMWANGI - Drop Coffee
typ: SL-28, SL-34
obróbka: washed
aromat: Porzeczka, Rabarbar, Limonka
Kenia Kamwangi od Drop Coffee, zanim trafi do nas na bar i półkę, jest rozchwytywana przez naszych baristów- każdy chce zdobyć choć jedno opakowanie do domu. Chyba trudno o lepszą rekomendację.
Można jeszcze dodać że jest to Kenia w swoim najbardziej klasycznym wydaniu, takim jakie pamiętamy sprzed 5-10 lat: rześka kwasowość, nuty rabarbaru, czerwonej i czarnej porzeczki, limonki i agrestu. Idealna na lato!
Smacznego
Ilona i Sławek