Subskrypcja #1.2023

Cześć.

Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!

Zaczynamy ten rok od duńskich palarni, przedstawiamy:

ETIOPIA AKMEL NURI - Coffee Collective

  • typ: Heirloom, Organic

  • obróbka: Natural

  • aromat: Śliwka, Lawenda, Pomarańcza

Pierwsza wybrana przez nas kawa jest od Coffee Collective, chyba najbardziej znanej duńskiej palarni.
Jak pewnie zauważyliście, kawy z Etiopii najczęściej mają nazwy kooperatyw, a ziarna pochodzą od kilkudziesięciu, a czasem nawet kilkuset lokalnych małych plantatorów zrzeszonych pod jedną spółdzielnią. Rzadkością jest kawa pochodząca od jednego farmera. W tym wypadku mamy kawę od pana Akmela Nuri, który sam jest odpowiedzialny za jakość i cały proces obróbki.

W smaku wysoka słodycz, pełne body, nuty śliwek, pomarańczy, truskawek i lawendy.

SALWADOR LOS PIRINEOS - Prolog Coffee

  • typ: Pacamara

  • obróbka: Natural Anaerobic

  • aromat: Poziomka, Straciatella, Kakao

Druga palarnia z Kopenhagi - Prolog. Za jakość odpowiadają tam dobrze znani u nas Mistrzowie Polski Cup Testers - Błażej Stempin i Mikołaj Panasik. Z ich polecenia wybraliśmy kawę z Salwadoru o obróbce anaerobic natural. Waszą uwagę pewnie przyciągnie duży rozmiar ziaren, co jest charakterystyczne dla typu Pacamara.

W aromacie maliny, poziomki, czekolada, straciatella i gałka muszkatałowa.

Smacznego
Ilona i Sławek

Previous
Previous

Subskrypcja #2.2023

Next
Next

Subskrypcja #12.2022