Subskrypcja #1.2023
Cześć.
Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku!
Zaczynamy ten rok od duńskich palarni, przedstawiamy:
ETIOPIA AKMEL NURI - Coffee Collective
typ: Heirloom, Organic
obróbka: Natural
aromat: Śliwka, Lawenda, Pomarańcza
Pierwsza wybrana przez nas kawa jest od Coffee Collective, chyba najbardziej znanej duńskiej palarni.
Jak pewnie zauważyliście, kawy z Etiopii najczęściej mają nazwy kooperatyw, a ziarna pochodzą od kilkudziesięciu, a czasem nawet kilkuset lokalnych małych plantatorów zrzeszonych pod jedną spółdzielnią. Rzadkością jest kawa pochodząca od jednego farmera. W tym wypadku mamy kawę od pana Akmela Nuri, który sam jest odpowiedzialny za jakość i cały proces obróbki.
W smaku wysoka słodycz, pełne body, nuty śliwek, pomarańczy, truskawek i lawendy.
SALWADOR LOS PIRINEOS - Prolog Coffee
typ: Pacamara
obróbka: Natural Anaerobic
aromat: Poziomka, Straciatella, Kakao
Druga palarnia z Kopenhagi - Prolog. Za jakość odpowiadają tam dobrze znani u nas Mistrzowie Polski Cup Testers - Błażej Stempin i Mikołaj Panasik. Z ich polecenia wybraliśmy kawę z Salwadoru o obróbce anaerobic natural. Waszą uwagę pewnie przyciągnie duży rozmiar ziaren, co jest charakterystyczne dla typu Pacamara.
W aromacie maliny, poziomki, czekolada, straciatella i gałka muszkatałowa.
Smacznego
Ilona i Sławek