Subskrypcja #2.2023
Cześć.
W tym miesiącu wybraliśmy dla Was:
KOLUMBIA APONTE - Koppi
typ: Caturra
obróbka: Red Honey
aromat: Arbuz, Melon, Grejpfrut
Naszym pierwszy wybór na luty z palarni Koppi była Rwanda Mahembe - bardzo czysta, delikatna i owocowa. Jednak po rozmowie z Charlesem, właścicielem Koppi zdecydowaliśmy się jednak na Kolumbię Aponte. Porównując te dwie kawy Charles wskazał na Kolumbię i powiedział krótko: “more fun”.
W smaku ten większy “fun” objawia się w żywej kwasowości arbuza i melona, słodyczy pomarańczy oraz charakterystycznej orzeźwiającej goryczce różowego grapefruita.
KOSTARYKA VOLCAN AZUL - The Barn
typ: Geisha
obróbka: Natural Anaerobic
aromat: Nektarynka, Borówka, Morela
Geisha obrabiana metodą anaerobic natural, czyli owoce były fermentowane bez obecności powietrza przed suszeniem. Efekt najbardziej wyczuwalny jest w teksturze - pełnej, krągłej o wręcz jogurtowej konsystencji.
W aromacie wysoka intensywność typowych nut dla Geishy: borówki, jerzyny, morele, nektarynka i kwiat jaśminu.
Smacznego
Ilona i Sławek