Subskrypcja #10.2023
Cześć
w tym miesiącu prezentujemy dwie kawy wypalone w Berlinie:
KENIA CHEPSANGOR HILLS - Five Elephant
typ: SL-28
obróbka: Natural
aromat: Malina, Czarna Porzeczka, Jagoda
Pierwszy raz w trzyletniej historii naszej subskrypcji pojawia się kawa z Kenii w obróbce naturalnej.
Efekt w filiżance to miks typu SL-28 (charakterystyczne owocowe nuty - czarna porzeczka, malina, jagoda, poziomka) z naturalną obróbką, która podkreśla głównie słodkie akcenty.
HONDURAS CABALLERO CONFITE - The Barn
typ: Catuai
obróbka: Natural
aromat: Wanilia, Mango, Banan
Caballero to chyba najbardziej znane kawowe nazwisko w Hondurasie, rozsławione głównie dzięki współpracy tej rodziny z Timem Wendelboe.
Kawa obrabiana jest metodą naturalną, co nie jest typowe w tym regionie - rodzina Caballero eksperymentuje z tą obróbką dopiero od trzech lat. Efektem jest wysoka słodycz, wręcz cukierkowa. W aromacie banan, mango, budyń waniliowy i białe winogrona.
Smacznego
Ilona i Sławek