Subskrypcja #9.2023
Cześć
przedstawiamy Wam wrześniowe kawy, obydwie ze skandynawskich palarni:
BURUNDI UMUTUMBA - La Cabra
typ: Bourbon
obróbka: Washed
aromat: Wiśnia, Morela, Darjeeling
Kawa pochodzi z Burundi, z projektu Long Miles, który ma pod opieką ponad 5000 plantatorów. Long Miles oferuje wsparcie nie tylko w produkcji kawy, ale pomaga też w kwestiach prawnych i logistycznych, co ważne w tak mało stabilnym państwie.
La Cabra oferuje myty Bourbon o wyraźnych herbacianych (Darjeeling) oraz owocowych (wiśnia, morela, rodzynki) nutach.
KOSTARYKA SANTA ROSA - Koppi
typ: Red Catuai
obróbka: Reposado White Honey
aromat: Jeżyna, Marcepan, Mandarynka
My Kostarykę Santa Rosa od Koppi pijemy każdego roku już od dekady. W naszej subskrypcji pojawiła się również w lutym 2022r. Rodzina Naranjo od założenia plantacji w 2007 r. powiększyła ją do 28 ha oraz wprowadzili sporo innowacji. Ziarna typu Red Catuai po zbiorze były przetrzymywane w plastykowych beczkach przez 48h (tzw. Reposado), a później obrabiane jak white honey.
Daje to gęste body oraz intensywne nuty mandarynek, malin, marcepanu, jeżyn oraz mlecznej czekolady.
Smacznego
Ilona i Sławek