Subskrypcja #3.2021
Cześć.
To już piąta edycja naszej subskrypcji!
Na kawę z Rwandy mieliśmy ochotę od dłuższego czasu. Zdecydowaliśmy się na sprawdzoną Mahembe od The Barn. Boliwia Coco Natural to z kolei jedna z najlepszych kaw, które gościły u nas na barze w ubiegłym roku. Gdy tylko pojawił się tegoroczny zbiór, od razu wiedzieliśmy, że pojawi się w najbliższej subskrypcji!
RWANDA MAHEMBE - The Barn
typ: Bourbon
obróbka: Washed
aromat: wiśnia, wanilia, zielona herbata
Rwanda Mahembe pojawia się na forumowym barze co roku, od początku istnienia kawiarni. Serwowaliśmy ją już w 2013 roku w trakcie naszej wakacyjnej pracy w kawiarni The Barn w Berlinie, mamy więc do niej duży sentyment :)
Owoce obrabiane są w stacji myjącej prowadzonej przez Justina Musabyiama, jednego z pionierów kaw jakości specialty w Rwandzie.
W filiżance znajdziecie przyjemną słodycz i soczystość. Aromaty wiśni, czereśni, wanilii oraz kakao, z posmakiem zielonej herbaty.
Polecamy w filiżance “Tulip”!
BOLIWIA LOS RODRIGUEZ - Coffee Collective
typ: Caturra
obróbka: Coco Natural
aromat: brzoskwinia, gruszka, hibiskus
Za wyjątkowy smak tej kawy odpowiada między innymi szczególny sposób obróbki ziaren, które przez pierwsze dni suszą się na tzw. afrykańskich łożach pod filtrami UV, a następnie zostają przenoszone do specjalnych zbiorników (tzw. Coco Dryers) gdzie zachodzi proces ich dalszej, powolnej dehydracji w kontrolowanych warunkach. To dzięki temu procesowi obróbki w filiżance znajdziecie żywą kwasowość hibiskusa i wina gamay, w aromacie gruszka, truskawka, brzoskwinia. Całość wykończona posmakiem przybliżonym do gruszkowego cydru.. Najlepiej smakuje w filiżance “Split”!
Smacznego
Ilona i Sławek