Subskrypcja #8.2021
Cześć.
Dziesiąta edycja naszej subskrypcji, mały jubileusz. Z tej okazji trochę inaczej niż zwykle. Kawy wybraliśmy od tej samej palarni, ziarno pochodzi z tego samego kraju, a nawet tego samego regionu. Jedyna różnica to proces obróbki.
Etiopia Halo od Coffee Collective, z Yirgacheffe, jednego z najbardziej znanych regionów na świecie. Obydwie organiczne, oto one:
ETIOPIA HALO - Coffee Collective
typ: Heirloom (lokalny)
obróbka: Washed
aromat: bergamotka, mango, liczi
Myta wersja to klasyka regionu Yirgacheffe - bardzo klarowna i delikatna konsystencja, aromaty kwiatowe, cytrusy i herbaciany posmak. W filiżance znajdziemy bergamotkę, pomarańczę, yuzu, herbatę darjeeling i brzoskwinię.
ETIOPIA HALO NATURAL
typ: heirloom (lokalny)
obróbka: Natural
aromat: Truskawka, Morela, Darjeeling
Naturalna obróbka tej samej kawy, suszona na afrykańskich łożach. W tym roku mamy okazję pierwszy raz ją parzyć i pić, w poprzednich latach mieliśmy tylko obrabianą na mokro. W porównaniu do wersji mytej bardziej zbudowana, w aromacie truskawki, ananas, suszone morele, czarna herbata i żółta śliwka.
A z okazji dziesiątej odsłony naszej subskrypcji dla każdego z Was po puszeczce Nitro Forum Coffee.
To Kenia Juliette AA od Five Elephant zaparzona, schłodzona, potraktowana delikatnie azotem i zapuszkowana. Wstrząśnij przed otwarciem.
Smacznego
Ilona i Sławek